Ål

Fiskeriverket vill att elbolag släpper fram fler ålar

Fiskeriverket vill att kraftindustrin tar större ansvar för ålens framtid. Ålen vandrar från Sargassohavet i Atlanten ända upp i svenska åar och floder - och tillbaka igen.

-Men den har svårt att ta sig förbi kraftverk. Om ålen går genom en turbin, kommer den ut i portionsbitar. Med många kraftverk i ett vattendrag blir det väldigt liten sannolikhet att ålen ska överleva, säger Fiskeriverkets generaldirektör Axel Wenblad till TT.

Han vill ha en översyn av de vattendomar som reglerar hur mycket vatten som släpps förbi vid sidan av kraftverken. Ett ökat sådant flöde hjälper också till exempel lax och öring.

-Vi kommer att lägga ett förslag till regeringen nästa år. Men det är en långsam process, och elkraftindustrin har chansen att visa miljöansvar och föregå med gott exempel, säger Wenblad.

Forskare har gett flera olika förklaringar till ålens svåra kris, som medfört att arten nu anses vara hotad. Bland de tänkbara orsakerna finns miljögifter, hårt fiske på vissa håll, att Golfströmmen över Atlanten försvagats, och just att kraftverk stoppar vandringen.

SR VÄST/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".