SNF kritiserar ålfiskestopp

Fiskeriverket med begränsningar i ålfisket för att skydda den utrotningshotade ålen riskerar att blir verkningslösa, det anser Svenska Naturskyddsföreningen, SNF.

Från nästa år ska ål bara få fiskas av den som är beroende av ålfiske för sin försörjning. Det beslutade Fiskeriverket på torsdagen.

Beslutet följer det förslag som verket lade fram i september. Grundprincipen är att ålfiske ska vara helt förbjudet. Men undantag görs för yrkesfiskare, och fiskare på privat vatten, som tar upp mer än 400 kilo ål per år. De kan begära dispens för att fortsätta sitt fiske, av ekonomiska skäl.

Men Svenska Naturskyddsföreningen är mycket kritisk till beslutet och anser att det är verkningslöst. I och med att undantag förs för yrkesfiskare befarar Naturskyddsföreningen att ålen kommer att vara fortsatt utrotningshotad.

– Målet borde ha satts högre. Nu kommer fisket inte ens att minska med hälften av idag, säger Svante Axelsson generalsekreterare i Svenska Naturskyddsföreningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".