Även banvallen på Bohusbanan har rasat

Jordskredet på E 6 söder om Munkedal raderade inte bara ut vägen på en sträcka av 400 meter. Även banvallen till Bohusbanan rasade ihop och cirka 300 meter av spåret kanade delvis ned i Taske å.

Ingen av de bilister som följde med i vägraset skadades allvarligt.

Bohusbanan går parallellt med E 6 i området cirka 80 meter från vägen. Det kommer att ta mycket lång tid innan väg- tågtrafiken kan öppnas igen.

-Det är totalt stopp på Bohusbanan från Uddevalla och norrut till Strömstad och för godstrafiken till Lysekil. Spåret är sönderrivet och kontaktledningar är knäckta. Strax efter 19.00 blev banan strömlös just där, det sista tåget hade då passerat bara några minuter tidigare, sade Kerstin Olsson på Banverkets pressjour efter midnatt till TT.

Utslagen teletrafik Telia Soneras teletrafik slogs ut för 5 000 fasta abonnenter i området när fiberkablar gled med lermassorna ned i ån.

Eftersom en del av mobiltrafiken kopplas via det fasta nätet blev det även störningar i den, vilket även drabbar räddningsarbetet.

- Det går att ringa i området, men inte med samma bra täckning. Vi försöker under natten återställa så mycket vi kan i samråd med räddningsledningen, sade Björn Berg, på Telia Soneras driftjour till TT.

Strax efter midnatt natten till torsdagen sade Leif Larsson, räddningschef i Uddevalla kommun till TT att även två fastigheter nära rasområdet i Småröd, strax söder om Munkedal hade utrymts på grund av risken för efterskred.

-Geoteknikerna bedömde risken som stor för ytterligare ras i området.

Det var strax efter 19.00 som vägen plötsligt försvann på en sträcka av 500 meter söder om Munkedal. Många bilister överraskades och följde med rasmassorna ned mot Taske å.

Enligt polisen kunde totalt 32 människor som drabbats av raset räddas upp ur leran. Men räddningsarbetet blev synnerligen vanskligt eftersom nya ras hela tiden kunde komma.

-Det är kraterliknande, beskrev Stefan Gustafsson, presstalesman vid polisen i Västra Götaland förödelsen.

Enligt räddningstjänsten fördes 13 till sjukhus, nio till Uddevalla och fyra till Norra Älvsborgs länssjukhus. Några togs till vårdcentralen i Munkedal och ett tiotal till en uppsamlingsplats på brandstationen i Munkedal där Munkedals kommuns krisgrupp också fanns på plats för dem som behövde stöd.

Sent på onsdagskvällen bedömde räddningstjänsten det akuta räddningsarbetet som avslutat. Då hade den sista personen som satt fast i leran kunnat tas upp, det var chauffören i en lastbil som också följde med i raset.

-Allt synligt, så att säga, är åtgärdat. Nu återstår eftersök och vi jobbar på att säkerställa att det inte finns någon kvar under massorna, sade Leif Larsson till TT strax före klockan 23.

Räddningshundar har under natten genomsökt området men har inte gjort några markeringar. 

Polisen stängde efter olyckan av vägen från Saltkällan i norr till Torp, strax norr om Uddevalla, i söder. Raset medförde långa köer.

Även tågtrafiken förbi platsen stängdes av tills vidare.
(TT) SR Radio Väst