Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Jordskredet i Småröd

Publicerat torsdag 21 december 2006 kl 15.02
Den rasade E6:an vid Småröd. Foto: Adadm Ihse/ Pressens Bild
1 av 4
Den rasade E6:an vid Småröd. Foto: PRB
E6:an rasad vid Småröd. Foto: Adadm Ihse / Pressens Bild
2 av 4
E6:an rasad vid Småröd. Foto: PRB
Dimma över vägraset i Småröd. Foto: Adadm Ihse/ Pressens Bild
3 av 4
Dimma över vägraset i Småröd. Foto: PRB
Lastbil som lyckades stann precis före rasbranten på E6:an. Foto: Adadm Ihse /Pressens Bild
4 av 4
Lastbil som lyckades stanna precis före rasbranten på E6:an. Foto: PRB

Vid 19-tiden på onsdagskvällen kom larmet att nya motorvägen på E6:an rasat vid Småröd mellan Uddevalla och Munkedal. En sträcka på 400 meter var försvunnen och även banvallen till Bohusbanan rasade ihop och cirka 300 meter av spåret kanade delvis ned i Taske å.
Här har vi samlat intervjuar från och omkring rasområdet

En av de som var med när vägen rasade på onsdagskvällen var Dan Andersson. Han berättade i Nyhetstimmen om hur han körde på E6:an mot Uddevalla och hur han såg bilen framför köra utför en raskant och han själv försökte styra undan innan han själv rasade utför…

SR Radio Västs Jan Gustavsson beskrev katastrofen när dagen ljusnade

SR Radio Västs Birgitta Andersson och Jörgen Winkler sände direkt från platsen vid Taske å och samtalade med Inge Karlsson som jobbar på Peab Asfalt som så sent som i september la färdigt den sista asfaltbeläggningen på vägen.

På var sida om skredet står räddningstjänsterna från uddevalla och Munkedal. Birgitta Andersson talade med Kjell Paulsson från räddningstjänsten Uddevalla  vid södra delen av skredet.

Taske å går genom Janne Hageruds trädgård efter raset har hans hus blivit isolerat mitt i rasområdet, han berättar om hur han hörde en kraftig smäll när han stod och diskade, sen gick strömmen…

Svante Lindén var jourhavande narkosläkare på Uddevalla sjukhus när olyckan inträffade och han berättar om räddningsarbetet  inledning.

Insatsledare från räddningstjänsten i Uddevalla på kvällen efter att raset inträffade var Mats Johansson berättar vad hans såg när han kom fram till raset i mörkret på kvällen….

Inge Boldt bor strax intill rasbranten och hon berättar hur om flydde från huset på insdagskvällen.

Infrastrukturminister Åsa Torstensson (c) kom till rasområden på torsdagseftermiddagen för att se vad som hänt.

På torsdagseftermiddagen hölls en presskonferens med vägverkets Per-Erik Winberg, infrastrukturminister Åsa Torstensson (c) samt banverket, där de berättade om vad de gjort under dagen och att Statens haverikommission kommer att utreda olyckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".