Dragkamp att vänta om nytt IKEA

Både i Strömstad och i Uddevalla har ögonen börjat tindra hos köpmännen och kommunfolk inför drömmen om att få ett IKEA-varuhus.

Det är IKEA:s grundare, Ingvar Kamprad, som har satt igång spekulationerna. Och nu tycker Ingmar Nordström i Strömstads Köpmannaförening, att Strömstads kommun ska lägga på ett kol för att Strömstad ska få varuhuset. Ett IKEA-varhus skulle bli ett dragplåster för hela kommunen, säger han.Även Uddevalla har nämnts som en tänkbar plats för ett nytt IKEA. Fördelen med den placeringen skulle kunna vara att det bor fler människor i Trestads-regionen.

Men Strömstad hoppas att kunna utnyttja gränsen mot Norge. IKEA i Happaranda, som öppnade nyligen, var en strategisk plats eftersom även finländare har nära till varuhuset. Närmaste Ikea-varuhus på norska sidan är två stycken i Oslo-området. Och pengar finns, IKEAS vinst förra året slutade på 25 miljarder enligt obekräftade uppgifter till Smålands-Posten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".