Tusentals utan ström

Närmare 70 000 hushåll i Sverige har varit utan ström under nattens storm. Bortåt sextusen av dom har funnits i Fyrbodalsområdet och på onsdagseftermiddagen saknade ett 1000-tal hushåll fortfarande ström.

Det var en kraftig storm under natten till onsdagen och i Strömstadstrakten var det t. o. m. 33 m/s i vindbyarna. 

Stormen gick från kusten tvärsöver landet under natten och det var många träd som fälldes över ledningar, vägar och banvallar. Fortfarande är det närmare 1100 hushåll utan ström runt Färgelanda, Högsäter, Bengtsfors och Åmål. Där har stolpar knäckts och högspänningsledningarna ligger på marklen. Det kan dröja innan strömmen är tillbaka. 

Dessutom är närmare 1000 hushåll utan fast telefon och det gäller från kusten och över Bullaren in mot Ed. De flesta ska få tillbaka förbindelsen idag. 

Tågen har stått stilla på många sträckor under natten. Värst har det varit i Värmland. 

Trots de kraftiga vindarna har inga blivit skadade. Många träd har ramlat eller kan vara på väg att ramla. Därför kommer det att ta minst en vecka för t. ex. Banverket och elbolagen att röja upp längs banvallar och kraftledningsgator.
Charlotte Andersson
charlotte.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".