IF Metall har svårt att ta Teknikföretagens bud på allvar

Idag har Teknikföretagen lämnat sitt bud inför årets avtalsrörelse till IF Metall - Det är svårt att ta deras bud på allvar säger metallklubbens ordförande på Saab i Trollhättan Paul Åkerlund

Det bud som metallordföranden på Saab kommenterar, är bland annat arbetsgivarorganisationens förslag om att ta bort övertidstaket på 50 timmars övertid per månad och 200 timmar per år.

I extremfall akn det innebära 78 timmars arbetsvecka, skriver dagens Arbete idag. Teknikföretagen vill också ensidigt kunna förlänga arbetstiden med fyra timmar utan att betala övertidsersättning.

Dom gapar över mycket är Paul Åkerlunds kommentar, men fortsätter han, den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket. Visserligen är det vanligt med vapenskrammel i början av en avtalsrörelse, men det här är att be om konflikt menar Pål Åkerlund.
När det handlar om pengarna kräver facket 3,9% löneökning på ett år. Arbetsgivarorganisationen bjuder 6 procent på 3 år. Men med möjlighet att sänka lönen lokalt. Det är innebörden i det bud som arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen överlämnat till IF Metall idag.

Text: Elisabeth Cederblad 
Epost:
elisabeth.cederblad@sr.se
Telefon: 0522-67 00 58