Läkare glömde remiss - patienten dog

När 50-årige Lasse Enqvist i Uddevalla sökte hjälp för stickningar i bröstet på en vårdcentral i Uddevalla lovades han en remiss för att göra ett arbets-EKG. Men läkaren glömde skicka remissen och fem veckor senare dog Lasse Engqvist i hjärtinfarkt.

Lasse Enqvists sambo Anette Wessman berättar att det började med att Lasse kände stickningar i bröstet när de var ute och gick med hundarna. Lasse sökte upp en vårdcentral. 

Läkaren gav Lasse medicin mot kärlkramp och lovade att en remiss till EKG skulle komma innan en månad. Men efter 5 veckors väntan hade Lasse fortfarande inte fått sin remiss och under natten till den 23 mars 2005 blev Lasse dålig. 

Efter Lasses död ville Anette ha svar på varför läkaren missade att skicka remissen.  När Anette träffar läkaren bristen denne ut i gråt och säger att hon glömde skicka remissen

- En sådan här miss får bara inte hända. Att som läkare glömma att skicka en remiss är oförlåtligt, säger Lasses sambo Anette Wessman till SR Radio Väst. Hon har nu anmält händelsen till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.
Thomas Graf
thomas.graf@sr.se