Företagsplundrare åtalas

Nu åtalas två män för att under 2004, lurat till sig flera miljoner från bland annat Nordea i Uddevalla med hjälp av en matvarubutik i Strömstad.

Sommaren 2004 gick två män in på ett av Handelsbankens kontor i Stockholm.

När de lämnade banken några timmar senare hade de lyckats lura till sig över sju miljoner kronor. Av den summan kom 2,2 miljoner från Nordea i Uddevalla.

Nu åtalas de båda männen för grovt bedrägeri, alternativt grov trolöshet mot huvudman.

Huvudpersonerna i dramat är en 52-årig man från Sundsvall, en 51-årig man från Stockholm och ett livsmedelsföretag i Strömstad.

Sundsvallsbon har genom ett fejkat protokoll, som ger honom rätt att agera på egen hand, lurat till sig över sju miljoner kronor. Den andra mannen som åtalas har fungerat som ekonomisk rådgivare och varit själva motorn bakom bedrägeriet.

De två kumpanerna fick personalen på Handelsbanken att överföra 2,2 miljoner från livsmedelsföretagets företagskonto i Nordea till ett privat konto. De lyckades också få bankpersonalen att överföra ett kreditbelopp på fem miljoner från företagets konto till ett personkonto.

I själva verket hade ingen av männen befogenhet att ensam företräda livsmedelsföretaget.

Från början krävde Handelsbanken att livsmedelsföretaget skulle betala tillbaka krediten på fem miljoner, men det kravet har de gett upp. Båda bankerna erkänner nu att det var de som blev lurade och de får därför stå för den ekonomiska förlusten.

Den man som som har fungerat som ekonomisk rådgivare avtjänar redan ett tvåårigt fängelsestraff för bedrägeri.

Text: Susanne Nobel
Epost:
susanne.nobel@sr.se
Telefon: 0522-67 00 25