Oklarheter kring våld på behandlingshem

En anställd sparkade och en annan tog strypgrepp på en intagen på behandlingshemmet Ljungbacken i Uddevalla, enligt uppgifter i polisförhör. Institutionsledningen säger att de inte känner till händelserna.

Det var i somras den 15 och 16 juni som en av de intagna, som vi kallar Lukas,  gick till attack mot en avdelningsföreståndare och slog honom i ansiktet flera gånger.

Anledningen var att avdelningsföreståndaren ville prata men Lukas kände sig trängd och pressad och blev rasande.

Två behandlingsassistenter kom till föreståndarens  undsättning och tvingade ner Lukas på golvet. Då sparkade avdelningsföreståndaren till Lukas på höften.

Institutionschefen Svante Hallberg vill inte kommentera saken eftersom Lukas är åtalad och rättegången inte har hållits än. Hallberg säger att han inte hört talas om händelserna. Han har heller inte läst förundersökningen där avdelningsföreståndaren själv säger att han sparkat Lukas.

På natten mellan den 15 och 16 juni, uppstår en ny situation där Lukas slår en anställd som inte låter honom kissa med dörren stängd - Lukas övermannas igen och i polisförhöret uppger Lukas att behandlingsassistenten tog strypgrepp och klämde åt om halsen så att han svimmade. Men inte heller detta säger sig Svante Hallberg känna till:

Svante Hallberg har alltså inte läst polisförhören och vill inte se vad som står där. Om han får veta att en anställd brukat våld mot en intagen är det hans skyldighet att göra en utredning