Förbud mot farligt gods över Gullmarn kan träda i kraft nästa vecka

Att förbjuda de flesta transporter med farligt gods på 161:an över Gullmaren skulle minska de långa köerna till färjorna. Det tror Vägverket som hoppas att ett förbud kan bli verklighet så fort som möjligt så att det farliga godset istället kan köras på länsväg 172 över Dalsland.

Men att ta bort det farliga godset över Gullmarn faller inte i god jord hos de lastbilsförare som dagligen kör den vägen. Mikael Baatz kör eldningsolja och diesel över Gullmaren dagligen:
- Det är synd om det farliga godset förbjuds. Det blir en väldig omväg för oss som kör från norra Bohuslän söderöver. Det är också en svår väg att köra vid vinterväglag, säger Mikael Baatz.

Över Gullmaren går idag över 20 gånger så mycket farligt gods som i vanliga fall. och Om Vägverket får som dom vill skall allt farligt gods stoppas över färjorna utom den trafik som går till Lysekils och Sotenäs kommuner.

- Att leda om det farliga godset gör att vi kan öka kapaciteten här över Gullmarn, säger Torsten Bengtsson, färjeledschef på Gullmarsfärjorna.

Om Vägverket får förbjuda det farliga godset är det nu upp till länsstyrelsen att besluta om. Ett besked om det kommer troligtvis i början av nästa vecka.

Text: Thomas Graf
Epost:
thomas.graf@sr.se
Telefon: 0522-67 00 25