Bilregistreringarna ökar i januari

I januari registrerades 20 599 nya personbilar, enligt branschorganisationen Bil Sweden. Det är en ökning med 20,3 procent jämfört med motsvarande månad förra året.

Tätplatsen bland personbilarna har Volvo V70 med 2 365, jämfört med 1 816 under januari i fjol. Tvåa är Saab 9-5 med 975 (860) och trea Volvo V50 med 891 (842).

Försäljningen av lastbilar ökade med 18,5 procent, vilket innebar att 3 461 lastbilar nyregistrerades under månaden.

Försäljningen av tunga lastbilar, över 16 ton, steg med 13,1 procent till 405.

Bil Swedens vd Bertil Moldén är nöjd med den starka inledningen av året. Men han konstaterar att januarisiffrorna beror på order som lades så tidigt som i september och oktober.

-Vi loggar ju orderingången så vi visste att januariregistreringarna skulle vara starka. Men vi är oroade för ordertakten sedan mitten av november, framför allt på privatsidan.

Det betyder att den kraftiga ökningen i januari kan komma att dämpas framåt mars och april. Moldén är också missnöjd med att regeringen inte kommit till skott med den miljöbilspremie på 10 000 kronor som aviserades i valrörelsen.

-Tjänstebilsåkarna har klara spelregler och företagarna har klara spelregler när det gäller transportbilar och lastbilar. Men privatpersonerna har inte klara spelregler, säger Moldén.

Bil Sweden har ännu inte formulerat någon prognos för totalförsäljningen under helåret 2007.

-Det är lite svårt att våga tolka läget på grund av den här senfärdigheten från myndigheterna. Det är djupt olyckligt när det kastas upp en boll och den sedan inte får landa. Det har gått många månader nu, säger Moldén.

SR VÄST/TT