Kvinnofrid inte prioriterat i Munkedal, Sotenäs och Färgelanda

Tre av 15 undersökta kommuner i lägger inte en enda krona på kvinnofridsarbete. Det är Munkedal, Sotenäs och Färgelanda. Det visar en rapport som gjorts i FyrboDal som utgörs av norra Bohuslän, Dalsland, Trollhättan Vänersborg och Lilla Edet.

Men i Sotenäs hoppas man kunna ändra på det.

- Det är jätteviktigt. Kvinnor är utsatta och de ska kunna känna en trygghet i att ha ett ställe att kunna ringa till och att komma till.

Det säger omsorgsnämndens ordförande Kristina Frigert (m). Hon är relativt nytillträdd, men hoppas kunna ändra situationen.

En annan av de kommuner som förra året inte satsade några pengar på kvinnofridsarbete är Munkedal och där är engagemanget inte lika stort. Enligt BRÅ, Brottsförebyggande rådet skedde där 33 kvinnofridsbrott förra året, men Hans-Carl Carlsson (kd) ordförande i kommunens omsorgsnämnd vet bara om ett fall.

- 33 fall är ju en ny siffra för mig, men jag får ju titta på det i så fall, säger Hans-Carl Carlsson,

Den tredje kommunen utan kvinnofridsarbete i budgeten är Färgelanda och där vill kommunalrådet Anne-Marie Jacobsson (c) ännu inte uttala sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".