Känd bedragare i Lysekil misstänkt för nya brott

Lysekilsföretagaren Arne Vulkan fortsätter med sin bluffverksamhet. Nu har han gripits och anhållits igen och i eftermiddag hålls häkningsförhandling mot honom

Det gäller fem nya fall av bedrägerier och olovligt brukande, där Arne Vulkan lurat till sig bilar och flera hästenssängar på Orust, i Uddevalla och Göteborg på sammanlagt 130 000 kronor. Och han har rest mycket, i ett fall har Arne Vulkan kört 1 200 mil under en månad med en av bilarna. Dessutom finns det misstankar om att han även skall ha lurat en kvinna på 300 000.

Det var så sent som i oktober förra året som Arne Vulkan nekades prövning av Högsta domstolen. Därmed stod hovrättens de fast om ett år och tre månaders fängelse för bedrägeri, bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll. Dessutom fick han näringsförbud i fem år. Men Arne Vulkan struntade att infinna sig i fängelset. Istället fortsatte han sin bedrägeriturné i Västra Götaland.

Arne Vulkan är lysekilsföretagaren som i mer än två decennier - sedan början av 1980-talet - försörjt sig på en bluff- och skojarverksamhet för miljonbelopp. I tidigare fall har han satt i system att falskeligen påstå sig syssla med medicinsk forskning. Och det har han fortsatt med att göra. Arne Vulkan utger sig för att vara från enheter som medicinsk industriforskning eller klinisk fysikforskning och har bett att fakturorna skulle skickas till Västra Götalandsregionen. Nu sitter Arne Vulkan anhållen hos polisen och klockan två på fredagen hålls häkningsförhandlingen mot honom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".