Ny dom i Nordendorphaffären

Försäkringskassan väntar fortfarande på att få tillbaka dom pengar som förra socialdemokratiska topp-politikern i Uddevalla Helen Hagström Nordendorph felaktigt tog ut för över 5 år sedan.Och nu har också Länsrätten slagit fast, att Försäkringskassan har rätt att kräva tillbaka pengarna.

I april 2005 fick den förra ordföranden för Uddevalla arbetarekommun sin dom av tingsrätten efter en mycket uppmärksammad rättegång med många slingriga politiska turer runtomkring.

Nordendorph fick villkorlig dom och dagsböter för urkundsförfalskning av namnteckningar och bedrägeri mot Försäkringskassan.På felaktiga grunder hade hon fått ut cirka 115 000 kronor.Tingsrättens dom överklagades aldrig.

Däremot gick Nordendorph vidare med kraven från Försäkringskassan.

Försäkringskassans krav fastställdes några månader efter tingsrättens dom, och kassan fick jämka sina krav, eftersom det var omöjligt att fastställa när Nordendorph arbetat och när hon varit kompledig.

Trots sänkta återbetalningskrav, så överklagade Nofdendorph till Länsrätten.Summorna det handlade om var närmare 60 000 kronor i sjukpenning och över 11 000 kronor i tillfällig föräldrapenning.Nordendorph ville slippa betala.

Skälen som hon anförde var för det första, att det var rörigt på hennes arbetsplats, SSU i Uddevalla, och att hon själv fick hålla ordning på tidsredovisning och kompledigheter.

Och för det andra hade hon en särskild överenskommelse med arbetsgivaren om hur man skulle göra med kompledighet i samband med vård av sjukt barn.

Försäkringskassan säger i sitt yttrande, att det skulle strida mot det allmänna rättsmedvetandet, om man skulle låta bli att kräva tillbaka ersättning, som är till för att täcka inkomstbortfall.

För är man kompledig, så blir det ju intet löneavdrag.Och Länsrätten gör samma bedömning.Det betyder, att Försäkringskassan kräver den socialdemokratiska ex-politikern Helen Hagström Nordendorph på drygt 70 000 kronor.

Reporter Ylva Tjörnstrand

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".