"Det är väldigt få svenskar som vill bo granne med vissa utlänningar, det är ju så"

Vänersborgsbostäder i Vänersborg och Arnes lägenheter i Åmål är två av de bostadsföretag i vårt område som får kritik av Hyresgästföreningen för diskriminering av sökande med muslimska namn.
- Det är väldigt få svenskar som vill bo granne med vissa utlänningar, det är ju så, säger Arne Johansson, ägare till Arnes lägenheter i Åmål.

Hyresgästföreningen har i en undersökning låtit två personer - en med svenskt namn och en med ett muslimskt namn - ringa upp 100 olika bostadsföretag. Bland de var det 14 bolag som endast erbjöd lägenhet till personen med svenskt namn.

Enligt Arne Johansson så finns det en förklaring till varför hans bolag fått kritik:
- Det är väldigt ont om lägenheter i Åmål som man nekar ju för det mesta. jag tycker att man skall tänka sig för när man hyr ut om de som vill hyra av mig inte vill bo granne med vissa utlänningar. Det har inte vart några problem så va men, säger Arne Johansson. 

SR Radio Väst har förgäves försökt nå Vänersborgsbostäder för att få en kommentar till kritiken, men inte lyckats.

Text: Susanne Nobel
Epost:
susanne.nobel@sr.se
Telefon: 0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".