1 av 2
Norra Älvsborgs Länssjukhus NÄL. Foto: SR/Lolo Tode Palm
2 av 2
Uddevalla sjukhus Foto: SR/ Lolo Tode Palm

Läkarna flyr akutkirurgin i Nusjukvården

Läkarna på NU-sjukvårdens kirurgklinik vill ena den akuta och den tunga planerade kirurgin under ett tak för att behålla sina läkare och göra jobbet mer attraktivt.

Idag är kirurgkliniken delad på både NÄL och Uddevalla sjukhus. Det gör att man tvingas till dubbla jourlinjer vilket gör bördan extra tung för läkarna, som väljer att flytta.

Totalt finns 30 till 35 kirurger på de båda sjukhusen, men bara i år har 6-7 läkare slutat och det är den tunga jourbördan som är orsaken till att läkarna slutat menar kirurgklinikens chef Bengt Ekelund som ser fördelarna med en samlad kirurgklinik på ett sjukhus för då behöver man inte bemanna dubbla jourlinjer.

En sammanslagning skulle innebära att all akut kirurgi och all tung planerad kirurgi samlas på ett ställe. Men det finns också flera specialiteter som inte berörs av förslaget.

I april ska ett förslag till lösning finnas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".