Uddevalla bryter trend genom att bjuda ut förskolor

Uddevalla går längre än de flesta andra kommuner när kommunen bjuder ut en tredjedel av sina förskolor till företag och kooperativ.

17 procent av Sveriges förskolebarn går i enskilda, alltså inte kommunala, förskolor. Det framgår av skolverkets officiella statistik för 2005. Statistiken för förra året är inte klar, men inget tyder på att andelen har ökat. Det finns till och med tecken på en viss minskning enligt skolverket.

Uddevalla kommer alltså genom att lägga ut en tredjedel av förskolorna på entreprenad att hamna långt över riksgenomsnittet. Och detta är bara ett första steg som det moderata kommunalrådet Staffan Cronholm sade i Radio Västs nyheter i morse.

Men Uddevalla är inte unikt. I 85 procent av landets kommuner finns enskilda förskolor. Längst har Täby utanför Stockholm gått. Där driver kommunen nu bara en enda förskola i egen regi. Och det är framför allt i storstadsområdena som privatiseringarna har skett.

Föräldrarkooperativ och personalkooperativ är något vanligare än förskolor som drivs av privata företag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".