Vanligt med kooperativ i Tanum

I Tanum är det vanligt med föräldrakooperativ i förskolan. Men borgerligt styrda Tanum tänker inte göra som Uddevalla, där en tredjedel av alla förskolor bjuds ut till kooperativ och privata bolag.

17 procent av alla förskolebarn i Sverige får i enskilda alltså inte kommunala förskolor, allt från inga alls i ett 40-tal kommuner till 99 procent i Täby. Personal- och föräldrakooperativ är något vanligare än förskolor som drivs av privata företag.

Tanum ligger näst högst i Västra Götalands län med 22 procent. En förklaring är att det finns många små tätorter i kommunen. Därför ligger andelen familjdaghem över snittet liksom förskolor i enskild regi. Och då handlar det bara om föräldrakooperativ som nästan fullt ut finansieras av kommunen.
- Alla former av barnomsorg är välkomna, säger Bengt Mattsson folkpartistiskt ordförande i barn och utbildningsnämnden, men några privata aktörer finns inte i Tanum.

– Vi har inte diskuterat i de termerna som Uddevalla, vi tycker att det fungerar bra med den barnsomsorg vi har. Föräldrarna är nöjda och vi ser ingen anledning att ändra på barnomsorgen, säger Bengt Mattsson.

Text: Bosse Adriansson 
Epost: bo.adriansson@sr.se
Telefon: 0522-67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista