Skadestånd krävs för mobbning i Färgelanda

Barn- och elevombudet på skolverket kräver 31 000 kronor i skadestånd av Färgelanda kommun.
Anledningen är att en lågstadieelev på Bruksskolan har utsatts för kränkande behandling, mobbning alltså.

Hösten 2005 började Anton i årskurs 2 på Bruksskolan. Han blev retad och knuffad och slagen från första dagen. Ingen mobbning, sa skolan. 

Efter åtta månader kopplades skolans kurator in.  Men ingen mobbning, sa läraren. 

Anton behöver en assistent, tyckte kuratorn. Det motsatte sig rektorn som ville att Anton skulle gå till barn- och ungdomspsykiatrin för att sörja sin far som avlidit ett år tidigare. 

I två veckor under vårterminen var Anton hemma från skolan och när nästa läsår började fortsatte slagen och retandet.  Ingen mobbning, sa rektorn igen. Och läraren skällde ut Anton för att han sagt ett fult ord till en annan elev för att försvara sig. 

Efter ett möte dit alla föräldrar utom Antons mamma kallats fick familjen de andra föräldrarna mot sig och i december förra året flyttade Anton och hans mor från orten. 

Skolans personal har gett en annan version till skolverket. Anton har inte varit mobbad, det har getts och tagits och Anton har själv startat en och annan konflikt.  Skolpersonalen har inte nått fram till mamman och hon har tackat nej till skolans erbjudande om samtalsstöd. Det är Bruksskolans bild. 

Men skolverkets barn- och elevombud gör bedömningen att Anton har utsätts för kränkande behandling och att skolan har brustit i sina skyldigheter. Generella förebyggande åtgärder ja. Men åtgärder speciellt för Anton nej, så sammanfattar skolverket skolans agerande.  

Sedan förra året gäller en ny lag mot diskriminering och annan kränkande behandling i skolan. Den nya lagen innebär större möjligheter för drabbade elever att få skadestånd, genom att vända sig till det nya Barn- och elevombudet för likabehandling vid Skolverket.

I Ytterligare två fall kräver BEO skadestånd, i Norrköping gäller det en elev som blivit provocerad av andra elever och vid Kärraskolan i Göteborg handlar det om en elev som varit utfryst. Enligt BEO har ingen av skolorna gjort tillräckligt för att få stopp på kränkningarna. 

Tidigare har BEO riktat skadeståndskrav mot en skola i Stockholm och en i Uppsala.
Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.sr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista