Unga kvinnor mår allt sämre

Unga kvinnor i åldrarna 16 till 24 år mår allt sämre och behöver hjälp att komma vidare i livet. Idag presenterades en utredning om den psykiska hälsan i Västra Götaland.

Cecilia Andersson är centerns ledamot i Regionens hälso-och sjukvårdsutskott, och hon vill fortsätta satsningen på den förebyggande vården. 

Kommunerna måste få kompetensstöd av Regionen för att kunna stärka  skolhälsovården.

Det är viktigt, att unga som mår dåligt uppmärksammas tidigt och får den hjälp dom behöver.

Det tycker Cecilia Andersson, som vill ta tag i problemen innan dom växer sig stora och går från psykisk ohälsa till psykisk sjukdom. 

Rapporten visar på att alltfler drabbas av psykisk ohälsa, framför allt yngre kvinnor. Däremot ligger dom psykiska sjukdomarna kvar på en ganska stabil nivå. 

För politikerna gäller det att se till att resurserna räcker till, så att alla som behöver psykiatriks vård ska kunna få det snabbt. Men så är det inte idag. Köerna är långa. Resurserna räcker inte till, - men det handlar inte bara om pengar menar Cecilia Andersson och pekar på att personalbristen är ett stort problem.
Ylva Tjörnstrand
ylva.tjornstrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista