Notan för E6an: 120 miljoner

Vägverkets kostnad för E6-raset vid Småröd blir 120 miljoner kronor. Det visar den sammanställning som vägverkets Region Väst har gjort.

50 miljoner gäller kronor på sjäva återuppbyggnaden av gamla E6-an och den utökade färjetrafiken Finsbo-Skår.

Resten -alltså merparten- går ut att återställa Skredsviksvägen, väg 161 på Bokenäs och andra vägar som fått mycket slitage under avstängningen av E6-an.

Det är ovisst om Vägverket kommer att få några extra pengar för att täcka kostnaderna. Regeringen har inte fått någon sådan begäran än.

120 miljoner kronor kostar alltså Småröds-raset. Det är ungefär två och en halv procent av vad Vägverket Väst omsätter på ett år. Och Vägverket totalt har i år en budget på 23 miljarder kronor.

- En möjlighet är att kostnaderna delas solidariskt mellan olika regioner som skedde efter stormen Gudrun, säger Per Erik Winberg, chef för Vägverkets Region Väst.

Risken är inte så stor att det blir några dramatiska förseningar av andra vägbyggen. Utbyggnaden av 45-an mellan Göteborg och Trollhättan har precis inletts till en beräknad kostnad av cirka fem miljarder kronor.

Och enligt Per-Erik Winberg behöver notan för E6-raset inte gå ut över andra väginvesteringar. Det finns också pengar att hämta ur kontot för underhåll av befintliga vägar,

Text: Bosse Adriansson 
Epost:
bo.adriansson@sr.se
Telefon: 0522-67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista