Splittrade väljare i dalslandskommuner

I Åmål gjorde centern ett senstationsval, något som kallats Kurt- effekten, men det är inte några trogna väljare som valt centern. För i Åmål, liksom i ytterligare två dalslandskommuner, som Radio Väst kartlagt, där visar sig väljarna vara mycket splittrade. Det vill säga samma person har röstat på olika partier i kommunvalet, i riksdagsvalet och i landstingsvalet.
Det finns tre segrare i valet i Åmål. Kurt-effekten är redan klassisk, centern och Kurt Svensson ökade från 27 till 47 procent och var alltså inte långt från egen majoritet. Striden om akutsjukvården i Säffle och centerns engagemang i den frågan är en trolig förklaring. Men om man tittar på valet till regionfullmäktige har centern inte alls fått samma stöd av åmålsborna. Där är uppgången mycket marginell. I regionvalet är det Sjukvårdspartiet som gått starkt framåt bland åmålsborna, från fyra till drygt 20 procent. Det är ju inte i Västra Götalandsregionen som belutet att avveckla akutsjukvårdem io Säffe har fattats, utan i Värmlands landstinget och där är Sjukvårdspartiet den stora vinnaren. Men partiets framgångar har alltså skvätt över länsgränsen till Åmål. Inte heller i riksdagsvalet i Åmål har centern kommit i närheten av sina framgångar i kommunvalet. Elva procent av åmålsborna röstade på centern i riksdagsvalet, mot 47 procent alltså i kommunvalet. Socialdemokraterna som blev av med var tredje väljare i kommunvalet i Åmål har gått ganska kraftigt bakåt också i regionvalet bland åmålsborna, men däremot gått bättre i riksdagsvalet än i landet som helhet. Mycket splittrat röstande i Åmål alltså, men också i två andra dalslandskommuner. Centerns starka framgång i kommunvalet i Dals Ed, Forsdahl-effekten, har ingen motsvarighet i riksdags- och regionvalet. Också i Dals Ed har Sjukvårdspartiet haft stora framgångar. Moderaterna och Färgelanda bjuder på alla varainter, starkt nedåt i riksdagsvalet, bara litet neråt i regionavlet och så mer än en fördubbling i kommunvalet,Magnus Malm-effekten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".