Bohusbanan återinvigd

Klockan 10:35 på lördagen återinvigdes Bohusbanan efter raset vid Småröd. Infrastrukturminister Åsa Torstensson tog ett chartrat tåg från Uddevalla tillsammans med andra högdjur.

Bohusbanan återinvigdes i Småröd på lördagsförmiddagen, flera veckor tidigare än beräknat.

Drygt två månader har gått sedan flera hundra meter av tågbanan drogs med i det omfattande jordskredet.

-Jag tycker att Banverket i det här sammanhanget ska ha en eloge för den snabba hanteringen av en ny bansträckning och samarbetet över gränserna. Samtidigt har man haft ett smidigt samtal med de som bor invid den nya sträckningen, sade infrastrukturminister Åsa Torstensson (c) vid invigningen.

Ministern åkte från Uddevalla längs den nybyggda banan till invigningen tillsammans med andra inbjudna gäster.

-Bohuslänning som jag är och van tågåkare på Bohusbanan så är det klart att det känns väldigt bra att den rullar igen. Det innebär att det kan vara ett naturligt flöde och en vardag som fungerar igen för människor som bor i området, sa Åsa Torstensson.

Förra fredagen invigdes också den reparerade sträckan av E 6:an vid Munkedal.

Drygt 400 meter av väg- och tågbanan försvann när jordskredet inträffade på kvällen den 20 december. Ett tiotal bilar och två lastbilar drogs med när marken plötsligt rasade mot den närliggande Taske å, och 28 människor skadades lindrigt.

Enligt preliminära beräkningar har det kostat nästan 150 miljoner kronor att återställa E 6 och Bohusbanan.

SR Väst/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista