Grannstäder väljer olika väg kring äldreomsorg

I Vänersborg finns bred politisk enighet om att lägga ut 15 procent av äldreomsorgen på entreprenad. I Trollhättan är all äldreomsorg kommunal och socialdemoktraterna säger blankt nej till privata aktörer.

I Vänersborg har 15 procent av äldreomsorgen lagts ut på entreprenad. Det privata bolaget Carema har ansvaret för all äldreomsorg i Brålanda.

I grannkommunen Trollhättan säger den socialdemokratiska majoriteten blankt nej till att lägga ut verksamheten på entreprenad.

- Vi har en mycket väl fungerande äldreomsorg idag och vi vill inte äventyra tryggheten för dem som är i behov av vård och omsorg, säger kommunalrådet Margreth Johnsson.

I Vänersborg anser socialdemokraterna att kommunal verksamhet inte är ett självändamål.

- Det handlar inte om det. När det gäller den offentliga sektorn är det gemensamma intressen och inget som man kan låta privata intressen ta över för att försöka göra vinst, Det är en trygghetsfråga framför allt och en kvalitetsfråga och en demokratifråga, säger Margret Johnsson.

Den borgerliga oppositionen i Trollhättan anser att i princip all kommunal verksamhet skall kunna konkurrensutsättas.

- Jag utgår från medborgarna och jag är övertygad om att dom vill kunna ha olika valmöjligheter och det kan vara i kooperativ form, i enskild form eller i kommunal form, säger det moderata oppositionsrådet Peter Hemlin.

- Alternativ innebär ju att man kan forma sin verksamhet utifrån de lokala förutsättningar som människor har så jag är övertygad om att det finns ett sådant behov, säger Peter Hemlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista