Storm kring Carema

I Vänersborg är både politiker och personal nöjda med det privata bolaget Carema som driver all äldreomsorg i Brålanda. Men på andra håll i landet har det stormat kring Carema ...

Enligt Lex Sarah är personalen i äldreomsorgen skyldig att anmäla missförhållanden på arbetsplatsen till socialnämnden. Men i skånska Lomma gick an anställd till facket i stället i rädsla för repressalier från arbetsgivaren Carema.

Företaget hade mörkat 24 s.k. avvikelserapporter. En enhetschef fick sparken, men för en månad sedan återupprättades förtroendet mellan kommunen och Carema sedan företag gått med på att gottgöra både kommunen och vårdtagare ekonomiskt.

I Östersund fick en regionchef i Carema avgå efter upprepade klagomål från anhöriga. Var femte Lex Sarah-anmälan i kommunen gäller Carema.

I Nacka sade kommunen upp avtalet med Carema med omedelbar verkan efter missförhållanden på gruppbostäder.

I Uppsala fick en Carema-sköterska kritik av socialstyrelsen sedan en äldre kvinna avldit efter att illa medtagen ha legat ensam hemma i fem dagar.

Allt detta händelser från förra året, men om man ser till det totala antalet Lex Sarah-anmälningar är de privata vårdgivarna underrepresenterade. Christer Neleryd, chef för socialstyrelsens äldreenhet, säger att kan bero på att de är mindre benäga att anmäla.

Text: Bosse Adriansson 
Epost:
bo.adriansson@sr.se
Telefon: 0522-67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista