Moderaterna säger ja till regionen

Moderaterna säger ja till regionen -och det öppnar för en borgerlig allians i Västra Götaland på sikt.

Det är en enig ansvarskommitté som föreslår att regionförsöken i Västra Götaland och Skåne skall permanentas och att de skall stå modell för Sverige som föreslås delas in i sex till nio regioner.

Det första moderata regionrådet Cecila Widegren, numera riksdagsledamot, säger att de moderaterna ledamöterna inte talar för partiet.

- Partistämman kommer att ta ställning i höst, säger Johnny Magnusson, nuvarande moderat regionråd.

Våra ledamöter i ansvarskommittén har haft fria händer att lägga de förslag de tycker är rimliga. Jag tycker att man behöver större regionala organ.

Moderaternas negativa inställning till regionen har fått folkpartiet och centern att regera ihop med socialdemokraterna. Kommer moderaternas nya syn att underlätta att borgerligt samarbete på sikt?

Ja, säger centerpartisten Cecilia Andersson, som är sjukvårdspolitiker i regionen.

- Även om moderaterna hade haft den åsikten innan valet klarade vi ju inte en borgerlig majoritet i Västra Götaland. Men självklart underlättar detta ett samarbete i framtiden för detta har varit en punkt som varit problematisk att ta sig förbi, säger Cecilia Andersson.

Text: Bosse Adriansson 
Epost:
bo.adriansson@sr.se
Telefon: 0522-67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista