Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)

Långtidssjukskrivna måste tillbaka till jobbet

Publicerat torsdag 26 september 2002 kl 09.20
Både företagarnas organisationer och fackföreningarna är överens om att samhället måste satsa mer på att försöka lösa problemen med de många långtidssjukskrivna. Både företagare och fack kräver att den nya regeringen satsar rejält på rehabiliteringsprogram.
Det som både företagarna och facken tycker helt lika om är att staten måste satsa rejält på rehabilitering av de långtidssjuka. De är också överens om att problemen är större hos företag med många anställda och inte lika stora hos småföretagare. De har också samma syn på att dagens sjukförsäkringssytem inte sätter någon press på de inblandade parterna att komma till rätta med problemen. För att bryta dödläget vill Företagarnas Riksorganisation ha olika sjukförsäkringavgifter för företagen. Man föreslår en skala där de mindre företagen betalar högre avgifter under kortare tider medan de stora företagen inte har några avgifter alls men å andra sidan får betala lön under hela sjukskrivningsperioden. Och TCO vill också ha ett system som sätter press på parterna så att dom sjukskrivna kommer tillbaka till jobbet så snabbt som möjligt och förslår ett system som innebär att arbetsgivaren får ta på sig hela kostnaden för den långtidssjuke om han eller hon inte fått någon rehabilitering efter två månader. TCO vill också ha lägre sjukförsäkringsavgifter för företag som sköter sig och högre för de som inte gör det. Ronny Brorson på Tvåstads Elektriska i Trollhättan med 20 anställda och som är styrelseordförande för företagarnas riksförbund i Trollhättan, säger till Radio Väst, att han visst kan tänka sig att ta på sig ett större ansvar om det fanns bättre möjligheter att skaffa fram vettiga rehabiliteringsprogram. Han har själv två anställda som är långtidssjukskrivna som han inte tycker fått den hjälp av Försäkringskassan som dom hade behövt. Men TCO:s ordförande Sture Nordh vill också se en annan attityd hos arbetsgivarna speciellt då hos de stora företagen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".