Få finländare i kommunfullmäktige efter valet

Aldrig förr har så finländare suttit i kommunernas högsta politiska organ, kommunfullmäktige som efter årets val. Det visar en kartläggning som Radio Västs finska redaktion har gjort.
Det är bara två finländare som sitter som förtroendevalda politiker efter valet. Det är i Lilla Edet och Trollhättan, en person i varje kommun och det är nytt bottenrekord vad gäller den finska politiska representationen i dom politiska församlingarna. Tidigare har det i till exempel Trollhättan varit tre ledamöter i kommunfullmäktige och i Uddevalla har det alltid funnits någon ledamot med finsk bakgrund. Andra kommuner där finländare varit ledamöter i kommunfullmäktigeförsamlingarna, är nästan alla kommuner i Dalsland men också Strömstad och Lysekil. Enligt Radio Västs kartläggning hamnar ofta finländska kommunfullmäktigekandidater för långt ner på partiernas listor. Personvalet innebär också att dessa kandidater skulle kunna bli förkryssade i valet, och hamna betydligt längre upp på listorna. Men årets kommunfullmäktige-kandidater har inte lyckats skrapa ihop tillräckligt många kryss, och därför är det bara två ordinarie kommunfullmäktigeledamöter som har finländsk bakgrund. Något att tänka i sammanhanget är att det finska språket är ett av de fem nationella minoritetsspråken, och en uppskattning är att ungefär 75.000 personer är finländare i Västra Götaland. Inte ens det har dock kunnat påverka partierna i nomineringsprocessen, när kandidaterna placerades på valsedlarna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".