Fortum ska betala kvarts miljard

Fortum Distribution ska betala tillbaka drygt 250 miljoner kronor till kunder på Västkusten och i Stockholm. Bolaget har tagit för mycket betalt av sina nätkunder under 2003.

Med beslutet mot Fortum avslutas Energimyndighetens granskning av samtliga elnätsföretags tariffer under 2003.

Tidigare har flera andra nätbolag drabbats av återbetalningskrav. I Fortumfallet är det totalt 564 003 kunder i Stockholm och på Västkusten som berörs.

Elnätsföretaget ska betala tillbaka drygt 166 miljoner kronor till Stockholmskunderna och cirka 87 miljoner kronor till kunder på Västkusten, enligt beslutet.

- Vi kommer med största sannolikhet att överklaga beslutet, säger Lotta Larsson, kommunikatör för distribution vid Fortum. Fortum ifrågasätter starkt den ”nätnyttomodell” som myndigheten använder sig av för att beräkna eventuella överdebiteringar.

För höga avgifter
Vad återbetalningskravet kan betyda i kronor och ören för den enskilde kunden har Fortum i dagsläget inga uppgifter om men tidigare beräkningar i samband med krav mot andra elnätsföretag har visat att det kan röra sig om mellan 200 kronor och 1 500 kronor.

Energimyndigheten inledde 2004 en granskning av samtliga elnätföretags tariffer under 2003. 24 företag valdes ut för fördjupad granskning. I och med Fortumbeslutet har myndigheten nu fattat beslut i samtliga ärenden. Enligt ett första beslut skulle 21 elnätsbolag betala tillbaka 410 miljoner kronor till sina kunder på grund av för höga nätavgifter. Samtliga bolag överklagade till länsrätten.

De kritiserade bland annat inspektionens granskningsmetoder.

Sänkte kraven
Inspektionen stod på sig men gick med på att sänka kraven rejält. Nio av de ursprungliga 21 bolagen slapp återbetalning helt, övriga ska totalt betala 146 miljoner kronor till kunderna. Nu tillkommer alltså Fortum där återbetalningskravet är drygt 166 miljoner kronor till företagets kunder i Stockholm och drygt 87 miljoner kronor till kunderna på Västkusten.

Länsrätten som ännu inte tagit ställning till något av de tidigare fallen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".