Granskning av Gräskärr

SR Radio Väst har i en serie reportage granskat ungdomshemmet Gräskärr, numera Ljungbacken, i Uddevalla. Här har vi samlat alla inslag och reportage reporter Elisabeth Cederblad gjort.

10/4 Bestraffningar och våld hörde till vardagen
Som ett eget samhälle med egna lagar - så beskriver en före detta anställd miljön på Gräskärrs ungdomshem i Uddevalla.
Sveriges Radio Väst har granskat det statliga behandlingshemmet som idag heter Ljungbacken.
Enligt en före detta anställd på Gräskärr, är det vanligt att personalen använder våld mot ungdomarna och bestraffar dem för småsaker.
Uppgifterna om missförhållanden tillbakavisas av institutionsledningen på Ljungbackens behandlingshem Svante Hallberg.

Personalpakt på Ljungbacken-
före detta anställd berättar
Priset för att gå emot sina kollegor på Gräskärrs ungdomshem, som idag heter Ljungbacken, är enormt högt - mobbning och psykiskt lidande är följden för den som ställer sig utanför den personalpakt som påstås finnas i verksamheten.
En före detta anställd som vi kallar för Bengt, säger till Sveriges Radio Väst att han i många år blev utfryst för att han tog ungdomarnas parti.
Men Bengts beskrivning och ledningens uppfattning är som natt och dag - nuvarande institutionschefen Svante Hallberg är helt oförstående och hans föregångare Percy Johnsson påpekar allas ansvar att anmäla.

11/4 Locket på vid Ljungbackens behandlingshem
Påståenden om våld mot en 20-åring som var intagen på Ljungbackens behandlingshem i Uddevalla, kommenteras inte av institutionsledningen.
Tidigare i år, i januari, rapporterade Sveriges Radio Väst om en tidigare intagen, 20-årige Lukas på Ljungbackens behandlingshem i Uddevalla. Han var åtalad för våld mot tjänsteman i flera fall och dömdes till skyddstillsyn i slutet av februari. I polisutredningen av de incidenterna, framgår att avdelningsföreståndaren sparkat eller slagit Lukas och en annan anställd påstås ha slagit till och tagit strypgrepp på Lukas. De här uppgifterna valde institutionschefen Svante Hallberg, ville inte gå in på uppgifterna i polisens utredning före rättegången. Men efter rättegången väljer Hallberg   att inte ställa upp på någon intervju. Han hävdar att han utrett händelsen genom att ha ett samtal om det inträffade i ledningsgruppen.
 

Grova anklagelser om missförhållanden i ungdomsvården på Ljungbackens behandlingshem i Uddevalla ställs mot ledningens totala oförstående.
Det finns också frågetecken kring rättssäkerheten för eleverna på behandlingshemmet när det gäller hantering av och uppföljning av påståenden om att ungdomar utsätts för våld från personalen.

Peter Lindgren är behandlingsassistent och utbildningskonsult från Ljungskile och han reagerade på reportagen om Gräskärr.

Diskussion viktigare än utredningar i ungdomsvården
Ett samtal i ledningsgruppen räcker som utredning på statliga ungdomshemmet Ljungbacken i Uddevalla, före detta Gräskärr.
Det är också Statens Institutionsstyrelses, Sis, uppfattning om incidenten med en tidigare intagen som blivit sparkad av personal och dessutom berättat att personal tagit strypgrepp på honom.
Allt har hanterats korrekt av ungdomshemmets chef, enligt informationschefen på Sis, Ola Panzar.

Grava anklagelser om brister i vården. Flera källor ger en bild av en personalkultur där ungdomarna ges väldigt låg status. Granskningen ger också en bild av att påstådda felaktigheter kan passera utan att ledningen för institutionen eller Statens institutionsstyrelse alltid vidtar några åtgärder. De här uppgifterna har de oberoende juristerna på Sis, som har till uppgift att granska vården och rättssäkerheten på ungdomshemmen valt att inte kommentera. Inte heller generaldirektören på Sis, Eva Persson Göransson svarar på några frågor som rör de påstådda bristerna i verksamheten.

Efter reportagen om forna Gräskärrs ungdomshem i Uddevalla, numera Ljungbackens behandlingshem, var det många lyssnare som ringde till Sveriges Radio Väst och delade med sig av sina tankar om den statliga ungdomsvården.
En kvinna som arbetat en period på Gräskärr berättade om kollegor som hetsade och provocerade fram bråk med ungdomarna. Samtalen handlade också om hur man bäst hjälper ungdomar som kommer från svåra sociala förhållanden till att klara av att leva ute i samhället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista