Förundersökning mot IF Metall läggs ner

Det går inte att styrka, att facket IF Metall skulle ha fifflat med sitt medlemsregister, och därför har åklagaren lagt ned den förundersökning, som han beslutade om i juni 2006.

Bemanningsföretaget SASAB anmälde Metallfacket för fiffel med retroaktivt medlemskap i samband med en lönestrid, där Metall kräver att SASAB måste följa avtal och betala närmare 8 miljoner i löner och 2,5 miljoner i skadestånd till facket för brott mot medbestämmandelagen, MBL.

Något brott kan alltså inte styrkas enligt vad åklagare Sune Johansson kommit fram till, och han säger till Sveriges Radio Väst att förundersökningren läggs ned.

Striden mellan facket och SASAB (ett bemanningsföretag som arbetar med konsultverksamhet inom fordons- och underleverantörs-branschen) , ja den striden går vidare hos Arbetsdomstolen, AD, som fick ärendet på sitt bord för två år sedan efter det att dom fackliga förhandlingarna strandat.

Ärendet rymmer många komplicerade tolkningsfrågor, säger handläggare Stefan Lundstig på AD, men han räknar med att arbetsdomstolen kan ta upp tvisten mellan IF Metall och SASAB till behandling någon gång i höst.

Text: Ylva Tjörnstrand
Epost:
ylva.tjornstrand@sr.se
Telefon: 0522-67 00 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista