Saab automobiles framtid kan avgöras i Bryssel idag

Idag håller General Motors, GM,  ett möte i Bryssel där det kan komma ett beslut om Saab Automobiles framtid. Även om det inte är säkert att det blir ett besked idag finns en del som talar för det.

Uppgifterna kommer från tyska Auto Zeitung, baserad i Köln, inte långt från Bochum, där en av de GM-fabriker som tampas med Trollhättan ligger.

Artikeln i Auto Zeitung är inte vinklad på Trollhättan på något sätt utan är en artikel om att Bochum-fabriken nu är räddad. Att ett besked om resten av GM-uppgörelsen ska komma idag nämns mera i förbigående och ordet Trollhättan förekommer inte.

IF-Metallklubbens ordfröande på Saab, Paul Åkerlund, är på väg till ett Gm-möte i Bryssel idag, men han har inte bekräftatt att det blir ett besked om var tillverkningen ska ligga. Men han utesluter heller inte att det kan bli så.

GM har länge haft stora ekonomiska problem men GM Europa klarar sig ganska bra och vill därför öka sina bidrag till koncernen. Och det är förstås bråttom och GM är inte känt för att driva någonting vidare av sentimentala skäl.

Bakgrunden är kampen om var GM Europa ska placera tillverkningen av nästa bilplattform - en av fem europeiska fabriker kan bli utan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista