1 av 2
Jobben blir kvar.
2 av 2
Monteringen 9-3 och 9-5. Foto: SAAB

Glädjebesked för Saab

Saabs fabrik i Trollhättan blir en av de fyra som får bygga nästa generation kompaktbilar åt General Motors. Därmed är produktionen säkrad även efter 2010, uppger verkstadsklubbens ordförande Paul Åkerlund.

De nya kompaktbilarna kommer förutom i Trollhättan att byggas i tyska Bochum, polska Gliwice och brittiska Ellesmere Port. Fabriken i Antwerpen får inte vara med att bygga de nya Astramodellerna, men det behöver inte innebära att den fabriken läggs ned. Den kan få annan produktion.

- Vi är jätteglada över beskedet. Totalt kan det röra sig om 750 000 bilar på den nya Deltaplattformen och vi hoppas på en produktion runt 100 000 bilar i Trollhättan efter 2010, säger Paul Åkerlund, som dock är kritisk till hur GM-ledningen har hanterat hela frågan om lokaliseringen. 

GM-facket har kraftfullt motsatt sig att någon av de fem fabriker som var aktuella skulle läggas ned.

Bilindustrianalytikern Mats Carlsson säger till SR Radio Väst att GM Europas beslut är logiskt.

-Det med tanke på Saabs varumärke, säger Mats Carlsson och han menar att nästa viktiga beslut för Saabs del kommer att handla om lanseringen av kompletterande produkter som Cadillac och Chevrolet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista