Korsen på Restad sjukhus kyrkogård Bild: SR/Thomas Graf

Anonymt begravda på Restad får postum återupprättelse

De som ligger anonymt begravda på Restads begravningsplats i Vänersborg kommer att få postum återupprättelse i form av ett minnesmonument, en minnessten eller minnestavla. Det beslutade Regionfullmäktige i Vänersborg på sitt möte igår efter att Magnus Berntsson (kd), motionerat i frågan.

På begravningsplatsen finns cirka 2 000 personer begravda. Och ungefär 1 400 av dem levde sina liv inom psykvården på Restad sjukhus från 1905 och framåt.

Det är oklart i nuläget om de som ligger på begravningsplatsen kommer att namnges på minnesstenen då flera anhöriga har satt sig emot detta.

Förutom minnesstenen som kommer att sättas upp på Restad gård så beslöt också regionfullmäktige att låta regionstyrelsen utreda den stora frågan om det förekommit övergrepp och dehumanisering i de tidigare landstingen samt inom Göteborgs sjukvård.

- Det är bra och fint att det kommer upp en minnesten/tavla på Restad Gård. Vi som anhöriga är tacksamma för detta, säger Rosmarie Svantesson från Trollhättan och hennes farbror Åke Andersson från Kungälv, som följt frågan och som hade sin farmor respektive mor på Restad sjukhus under åtta år 40-talet tills hon dog där.

Text: Thomas Graf
Epost:
thomas.graf@sr.se
Telefon: 0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista