Långa fängelsestraff krävdes för rånare

Åklagare Patrik Tilly yrkade på långa fängelsestraff för de fem män i åldrarna 24 till 52 år som åtalats för flera grova rån i Västsverige bland annat i Färgelanda, Åsensbruk och Sollebrunn i höstas:

Sammanlagt kom rånarna över 740 000 och av dem har  164 000 kronor skickats utomlands.

Enligt åklagaren är det den äldste som är spindeln i nätet  eftersom han är den enda som kan läsa och förstå svenska. Enligt polisen handlar det om yrkesmässiga rånare som rör sig över stora delar av Europa och rånar banker och andra ställen enligt en noga utarbetad plan. 

Rånen har gått till på ungefär samma sätt - en ensam rånare tågar in i lokalen och hotar både kunder och personal med skjutvapen, och sen försvinner han till en bil som går på tomgång utanför. En bit bort byter rånarna bil och den gamla bilen städas omsorgsfullt med ammoniak eller någon liknande vätska.

Rånarna är redan tidigare är de efterlysta i Tyskland, Holland, Frankrike och Serbien. De greps efter ett tips från Holland och efter det kunde man börja avlyssna en mobiltelefon, vilket ledde till att man kunde ta reda på var rånarna bas fanns - ett ödsligt beläget hus i Skene. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista