Vårdcentralen i Munkedal dödförklarade fel person

En man från Dingle dödförklarades av vårdcentralen i Munkedal. Men han får inget skadestånd, i alla fall inte av staten.

Den 2 januari fick skatteverket ett brev från vårdcentralen i Munkedal. Det innehöll ett dödsbevis gällande en man från Dingle som påstods ha avlidit två dagar före julafton. Han registrerades som avliden i folkbokföringsbasen.

Men det var en felaktig uppgift. En utredning visade att fel person dödförklarats. Några dagar senare påpekade den dödförklarade mannen fadäsen för skatteverket. Samma dag ändrades den felaktiga uppgiften i folkbokföringen.

Mannen begärde ett skadestånd av staten på 40 000 kronor för det lidande han utsatts för.

Men skatteverket säger nej till skadeståndskravet och har nu fått stöd av justitiekanslern. JK konstaterar att skatteverket har fått ett dödsbevis från vårdcentralen i Munkedal och registrerat det på ett korrekt sätt.

Eftersom dödsbeviset utfärdats av vårdcentralen borde skadeståndskravet riktas mot Västra Götalands-regionen, skriver JK.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista