Ökad andel ekomat i sjukhusköken

Tio procent av sjukhusmaten i Västra Götalands-regionen är ekologisk. Det visar en färsk utvärdering.

Merkostnaden för regionen är 8,6 miljoner kronor och då ingår utbildning av kökspersonalen.

För sex år sedan var andelen ekologiska livsmedel 2,3 procent i regionens storkök. Enligt miljöpolicyn skulle det öka med fem procenenheter om året, men det visade sig vara för optimistiskt och målet skrevs om till mer försiktiga ”andelen ekologiska livsmedel skall öka”.

Och det har den gjort, till 10,4 procent förra året. Mer än tre av fyra morötter är ekologiska, liskom en tredjedel av kaffet, två tredjedelar av bananerna och nästan hälften av mjölken.

Resan in i ekolandet har varit kantad av hinder. Ett sådant är förpackningarna, som oftast är dåligt anpassade till storkökens behov, osäkerheten när det gäller leveranser ett annat. Och ekologiskt ris blev ingen succé. ”Det klumpar sig och sprider en unken lukt”, heter det i utvärderingen.

Västra Götalands-regionen vill vara ett föredöme när det gäller ekologiska livsmedel och höjer ribban till 20 procents andel.

Det blir en utmaning för storköken eftersom de ekonomiska morötterna uteblir. Det blir inga extrapengar för att handla ekologiskt.

”Det är med stor spänning projektgruppen ser fram mot kökens resultat under den närmsta tiden”, heter det i utvärderingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista