Leijonborgs avgång överraskar västsvenska folkpartister

Folkpartiets länsförbund i Västsverige ställde upp bakom Lars Leijonborg.

Nu får de kalla till extra möten för att diskutera förslag till efteträdare. Beskedet från Lars Leijonborg att han skall avgå möts med förvåning.

Länsförbundet i Norra Älvsborg har uttalat sitt stöd för Lars Leijonborg.

- Vi ville att nästa landsmöte skulle ha fokus på de politiska sakfrågorna. Vi önskade inte någon uppslitande debatt om nästa partiledare, säger Anita Brodén, riksdagsledamot och ordförande i Norra Älvsborg, till Sveriges Radio Väst.

- Men jag tycker att det är strongt gjort av Lars Leijonborg när han nu upplever att han har ett sviktande förtroende att han själv tar initiativet, säger Anita Brodén.

Nu skall länsförbundet kalla till extra styrelsemöte för att diskutera förslag till partiets valberedning. Anita Brodén vill i det här läget inte säga vem hon föredrar.

Bohuslän tillhör inte heller de länsförbund som krävt Leijonborgs avgång.

- Vi har inte tyckt att frågan är så aktuell att vi nödvändigtvis måste ta ställning omedelbart, men i den situation som vi befinner oss nu tycker jag att Lars Leijonborg har fattat rätt beslut, säger länsförbundets ordförande Göran Levin.

Han vill se EU-ministern Cecilia Malmström från Göteborg som ny partiledare:

- Hon är utomordentligt kompetent, har en god liberal kompass och har visat sig ha en stor arbetsförmåga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".