God man lurade förståndshandikappad

En tidigare god man i norra Dalsland dömdes idag av Vänersborgs tingsrätt för grov förskingring. Kvinnan har under tre år förskingrat 40 000 kronor för sin förståndshandikappade skyddsling.

Det var under tre års tid i slutet av 90-talet som kvinnan i en kommun i norra Dalsland som god man hade hand om ekonomin för en förståndshandikappad man i 30-årsåldern, som bor i ett gruppboende. När mannen skulle köpa en tv upptäcktes att inga pengar fanns kvar på hans bankkonto.

Det visade sig att kvinnan i rollen som god man gjort cirka 40 uttag från sin skyddslings bankkonto under tre års tid.

Hon förvarade även mannens pengar i ett bankfack. Samtidigt hade kvinnan ekonomiska bekymmer för egen del, enligt vad hon berättade i rättegången. Där hävdade hon att de försvunna 40 000 kronorna skulle ha betalats in som pensionsförsäkring för hennes förståndshandikappade skyddsling. Så var det inte, konstaterar tingsrätten och dömer kvinnan för grov förskingring. På grund av hennes höga ålder och den långa tid som gått sedan brottet begicks får kvinnan villkorlig dom, men döms att betala tillbaka det förskingrade beloppet på 40 200 kronor. Hon är inte längre god man.