Skogsröjning halverade älgolyckorna

Antalet älgolyckor har ökat markant på senare år och i hela landet inträffade nästan 5000 älgolyckor under 2006. Men kan minskas rejält bland annat genom skogsröjning. Det har en eldsjäl i norska Hoböl bevisat

Eldsjälen i Hoböl i Östfold heter JohnnyKrogh. Alla kollisioner mellan bilar och älgar på riksväg 120 där fick honom att tänka till och tänka nytt. Det var många som sa att de var rädda för att köra här på grund av alla älgar och då kom idén, säger han till norska radion NRK.
Han såg helt enkelt till att röja skog, så att det blev bättre sikt på de ställen där älgfaran var som störst utmed vägen. Och resultatet är att antalet älgolyckor på riksväg 120 vid Hoböl har sjunkit till mellan fem och tio om året och det är hälften så många som tidigare.
Johnny Krogh har fått med sig kommunen, lantbrukskontoret, viltnämnden och norska vegvesenet på sitt projekt att minska älgolyckorna.
Nu ska han gå vidare med ytterligare åtgärder, som en nätsida om älgfaran och en broschyr om hur man ska bete sig vid en viltolycka, att användas i trafikskolorna. Och hans skogsröjning utmed vägen har alltså omedelbart halverat älgolyckorna i Håböl.