Personer som får djurförbud ökar

Under de senaste åren har antalet personer som meddelats djurförbud ökat kraftigt. Länsstyrelserna beslutade om djurförbud i 80 fall 2004 medan siffran hade stigit till 145 fall 2006.

Dagligen kommer det rapporter om att katter, hundar, hästar och andra djur vanvårdats av sina ägare.

I flera fall har ägarna meddelats djurförbud och djuren har tagits om hand av myndigheterna.

I september förra året befriades till exempel 146 Yorkshireterrier och taxar från vanvård på Värmdö. I vintras gjordes ett tillslag mot en gård i Skåne där det fanns ett 70-tal får och ett tiotal nötkreatur. Flera av den var kraftigt vanvårdade. Dessutom hittades elva döda lamm, rapporterar TV 4 Nyheterna.

Efter ett regeringsbeslut läggs Djurskyddsmyndigheten ned i juli och Jordbruksverket tar över djurskyddsansvaret.

-Jordbruksverkets svåra nöt att knäcka blir att man ska behålla den höga ambitionsnivå som de vill ha trots att de har mindre pengar, säger Torsten Jakobsson, veterinärråd vid Djurskyddsmyndigheten.

Myndigheten tror att ökningen av antalet beslut om omhändertagande och förbud att ha hand om djur kan vara en följd av den skärpning av bestämmelserna om djurförbud som trädde i kraft den 1 januari 2003.

Det är i första hand kommunernas djurskyddsinspektörer som svarar för djurskyddstillsynen. Om en kommun eller polisen tar hand om ett djur av djurskyddsskäl, ska länsstyrelsen fatta beslut om huruvida omhändertagandet ska fortsätta att gälla.

SR Väst/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".