Jesper Odelberg Bild: SR/Johan Ljungström

Jesper Odelberg missnöjd med förlikning

Komikern Jesper Odelberg får 30 000 kronor av Göteborgs spårvägar sedan han nekats resa med sin elrullstol. Men Jesper Odelberg själv säger till SR Radio Väst att han är missnöjd med beslutet och tänker gå vidare med ärendet.

-Det är viktigt att uppmärksamma sådana här händelser eftersom funktionshindrade ju måste ha samma rätt som alla andra att åka kollektivt, säger Laine Strömgren, jurist hos handikappombudsmannen (HO), till TT.
Det var för två år sedan som Jesper Odelberg nekades åka med en spårvagn från Järntorget. Föraren ropade ut i högtalaren att han inte fick komma ombord.

Jesper Odelberg kände sig uttittad och kränkt. Han accepterade inte spårvägens ursäkt, utan vände sig till HO.

Ett första förlikningsförslag om 20 000 kronor förkastades. Nu är parterna överens om ytterligare 10 000 kronor.

-Det som hände hade inget med kränkning att göra. Jesper Odelberg har uppfattat det så och det är jätteolyckligt, säger spårvägens informationschef Lena Strömberg.

-Däremot gjorde föraren en felaktig säkerhetsbedömning, då han trodde att rullstolen vägde för mycket.

Händelsen har för Göteborgs spårvägars del lett till mer noggranna instruktioner till förarna, och en uppmaning att fråga resenärerna om stolars vikt när det råder osäkerhet.

-Ibland är det så att det måste hända saker för att man ska få fokus, säger Lena Strömberg.

-Det är självklart att kollektivtrafiken ska vara till för alla.

Men Jesper Odelberg säger från sin show i Boden till SR Radio Väst att förlikningen är HO:s. Han är missnöjd med beslutet och tänker så småningom gå vidare med ärendet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".