Effektiva vårdcentraler

Primärvården, det vill säga vårdcentralerna i Fyrbodal är högproduktiva och klarar av fler patienter än på andra håll, enligt en rapport som jämför vårdcentralerna i Västra Götaland.

”Primärvården i Fyrbodal framstår som ett högproduktivt område”. Så står det i den rapport som jämför de 118 offentliga vårdcentralerna i Västra Götalandsregionen. Näst efter södra Bohuslän har Fyrbodalsområdet högst produktivitetssiffror. Och det det handlar om är alltså hur många patienter som läkare och sjuksköterskor tar emot. Allmänläkarna i Fyrbodal tar i snitt emot 1304 besök på 1000 timmar och det är 132 fler än genomsnittet i regionen. Där sticker vårdcentralen Ljungskile ut särskilt: Där är siffran 1675 läkarbesök per tusen timmar.

Sjuksköterskorna på vårdcentralerna i Fyrbodal tar i snitt emot 804 patienter under samma tid och det är också bra många fler än genomsnittet i regionen. Där är det vårdcentralen i Kungshamn/Hunnebo som toppar, med 1067 patienter på tusen timmar.

Sjukvårdsproduktionen i primärvården i Fyrbodal går alltså på högvarv, när man talar om hur många patienter en läkare eller sjuksköterska hinner med under sin arbetstid. Men om det betyder att varje patient får kortare tid hos doktorn eller sköterskan, framgår däremot inte av primärvården Fyrbodals pressmeddelande om produktivitetsrapporten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".