Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Familjen Richardson väntar viktigt besked idag

Ska familjen Richardson i Trollhättan kunna rädda sin yngste sons liv från en dödlig, ärftlig sjukdom? Genom att få tillstånd att föda ett tredje barn, vars anlag genom provrörsbefruktning skräddarsytts, för att med bloddonation kunna rädda broderns liv. Idag väntas socialstyrelsens beslut i den kontroversiella frågan.

Helena Richardson i Trollhättan är mamma till två söner, 11 och 4 år. Äldste sonen drabbades för knappt två år sedan av den ärftliga, dödliga sjukdom som ingen bot finns för, sedan den brutit ut.

På kort tid förlorade den dittills friske pojken hörsel, syn, tal och rörelseförmåga. Genom arvsanlag på mammans sida är yngste sonen bärare av samma sjukdom.

Enda sättet att rädda hans liv - innan sjukdomen bryter ut - är att med upprepade försök med provrörsbefruktning skapa ett tredje syskon, där man genom kontroll av ägget säkerställer att det barn som tillåts födas saknar det dödliga arvsanlaget. Det kan lyckas.

Metoden kallas med förkortning PGD-HLA. Genom överföring av blodceller från det friska barnet till syskonet med sjukdomsanlagen kan hans liv räddas. Sedan 1 juli förra året är det tillåtet i Sverige. Socialstyrelsen kan efter prövning meddela tillstånd. Idag väntas beskedet komma till familjen Richardson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".