V vill vaccinera mot HPV

I sitt budgetförslag för Västra Götalandsregionen vill vänsterpartiet bland annat avsätta 30 miljoner för kunna vaccinera alla 12-åriga flickor i regionen mot HPV-viruset som bland annat orsakar livmoderhalscancer.

- Vi tycker att det ska vara gratis, säger Annette Ternstedt, partiets ledande sjukvårdspolitiker, till Sveriges Radio Väst.

HPV sprids via sexuella kontakter och det är en vanligt virus som finns i mer än 100 varianter. De mest lömska, som inte ger några tydliga symptom, kan i värsta fall leda till livmodercancer.

Det finns ett effektivt vaccin för dem som ännu inte smittats och därför vill Vänsterpartiet i Västra Götalandsregionen nu införa gratis vaccination i förebyggande syfte för alla 12-åriga flickor.

- Vi har gratis vaccination för barn för andra sjukdomar, säger Annette Ternstedt till Sveriges Radio Väst.

- Här behövs en vaccination för att ett barn ska få ett fullgott skydd som vuxen människa och då tycker vi att det ska vara gratis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".