Spädbarns hörsel testas

När Västra Götalands regionen införde hörselscreening på alla nyfödda barn i Västra Götaland, glömde politikerna bort at det måste finnas kuratorer och psykologer som hjälper föräldrarna när de får besked om att deras nyfödda barn inte kan höra. Nu har problemet åtgärdats.

Uppemot 40 procent av alla mätningar  på spädbarnen måste göras om, för att det första provet inte gav tydligt resultat. Även om mätningen görs om redan inom några dagar hinner många frågor väckas hos föräldrarna. Gunilla Jansson, chef för regionens hörsel- och dövverksamhet, är också oroad för att relationen mellan mor och barn kan störas av oron.

Nu har hörsel- och dövverksamheten fått extrapengar till kuratorer och psykologer som ska finnas till hands för nyblivna föräldrar med barn som kan ha hörselskador.

Hörselscreeningen kostar mycket i både pengar och oro, och resultatet väntas inte bli stort - hörselskador kommer att upptäckas på färre än tio av tusen nyfödda barn. Men det är värt både pengarna och oron, säger Gunilla Jansson. 

Västra Götaland och Gotland var sist i Sverige med att införa hörselscreening på nyfödda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".