Förvärrad kris i Färgelanda

Krisen i Färgelandas räddningstjänst har förvärrats Det har hållits krismöte med facket och tre deltidsbrandmän har sagt upp sig, förutom de tre deltidsbrandbefälen som tidigare har aviserat att de slutar:

I och med att tre brandmän också har sagt upp sig kommer Färgelandakåren ner under det antal som behövs för att fylla jourgrupperna - det behövs 15 för att hålla nuvarande nivå och det finns 10 när de tre har slutat. Så krisen i Färgelandas räddningstjänst har onekligen blivit värre.

Bråket från förra veckan gällde ju en stor brandbuss som Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund, NÄRF, har placerat i Färgelanda. Den är alldeles för stor för våra småvägar, menade tre brandbefäl, och sade upp sig. I den här konflikten har det förekommit rykten om mobbning också och därför hade facket kallat till mötet igår kväll. Men de som kom till mötet förnekade helt att det skulle förekomma mobbning i Färgelanda. För övrigt vill de inblandade inte berätta några detaljer, vem som mobbar vem exempelvis .

De tre brandmännen som har sagt upp sig tycks ha gjort det inte enbart på grund av tvisten om brandbussen. Enligt fackets klubbordförande Stefan Fransson handlar det om att någon av dem har fått nytt jobb osv. Och enligt Ulf Mörkås, chefen på NÄRF, så är uppsägningar något som händer då och då, och det ska vi lösa, säger han.

Det som händer nu är att Färgelandas brandmän, de som är kvar, tränar vidare med sin nya släckningsbuss och sen ska göras en utvärdering i höst när de har tagit den i bruk - kort sagt hur den funkar på Färgelandas småvägar. Och den här eventuella mobbningen tycks vara olöst än.