Börsnedgång bakom uppskjutna planer

Det senaste årets terrordåd och en fortsatt nedgång på världens börser gör att många storföretag tänker över stora investeringar en gång till. Det säger ekonomijournalisten Olle Rossander och ger en tänkbar förklaring till att Scanraff tar sig en timeout och skjuter upp beslutet om mångmiljardinvesteringen i Lysekil:
Det gäller att ha en stark tro på framtiden för att våga satsa nu och en aldrig så noga välunderbyggd analys kan i dagsläget spela en mindre roll när tiderna verkar allt mer osäkra. Och då kanske det också finns anledning att än en gång titta på den mera långsiktiga utvecklingen som till exempel hur tillgången på olja kommer att bli. Enligt vissa experter så kommer oljeproduktionen att nå sin höjdpunkt om bara några år och därefter blir tillgången allt mindre. Dessutom utnyttjas idag inte all kapacitet som finns hos världens raffinaderier. Men det kan ju också vara så att Scanraff försöker att skaffa sig ett bättre utgångsläge inför storsatsningen. - Det är alltid ett spel vid sådana här stora investeringar, säger Olle Rosander. Företag försöker skaffa sig så bra garantier som man kan från samhället för att göra investeringen så säker som möjlig.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".