Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fallskärmar belastar kommunala budgetar

Publicerat måndag 4 november 2002 kl 06.17
De kan sluta jobba och ändå behålla större delen av lönen fram till 65 år fyllda. Men de är inte många i vårt område. Det visar en rundringning som Radio Väst har gjort till alla de 14 kommunerna i sändningsområdet, och det handlar förstås om de kommunala chefernas fallskärmsavtal.
Kommunerna i norra Bohuslän och Dalslandskommunerna har inga problem med visstidspensioner, som kostar pengar. De flesta småkommunerna har aldrig gett sig in i leken att leva upp till näringslivets generösa chefsavtal. Bara Åmål riskerar en extrautgift, om stadsarkitekten skulle sluta, när hans tidsbegränsade anställning går ut. Och i Åmål har man haft kostnader för sparkade skolchefer i början på 90-talet, men idag är de över 65 år, och den vanliga pensionen tar vid. Bland småkommunerna utgör Munkedal ett undantag, - med 3 utlösta fallskärmar, som kostade nästan 700.000 kronor förra året. Den största ekonomiska belastningen står den förre kommundirektören för med en månadspension på runt 24.000 kronor fram till år 2008. Och pensionen från Munkedals kommun får han behålla, även om han jobbar någon annanstans. Fallskärmarna kostar våra största kommuner mest: alltså Uddevalla och Trollhättan. Uddevalla har tre fallskärmsavtal, som kostade över 700 000 kronor förra året. Dessutom finns det fem chefer som kan välja att sluta, när deras tidsbegränsade anställning går ut.Har de jobbat i 12 år, så blir det full ersättning. Bästa avtalet har den nuvarande socialchefen med närmare 35 000 kr/mån fram till 65-årsdagen om 8 år, om han skulle sluta. Men räddningschefen är den som skulle tjäna mest på att sluta jobba. Då skulle han få runt 27 000 kr i månaden i dom 14 år han har kvar till pension år 2016. Trollhättan är den kommun som satsade mest på fallskärmar, när de var i ropet. Men samtidigt är Trollhättan den kommun som kan skryta med att vara först i landet med att rensa ut och förhandla om avtalen. Det gjorde man 1993-94. Och då stannade bara en av cheferna, ekonomichefen, kvar som tillvidareanställd, medan de andra löste ut sina fallskärmar. Förra året kostade de 5 kvarvarande chefsfallskärmarna i Trollhättans kommun över 1,6 miljoner kronor. Och det fortsätter kosta, även om en av de 5 uppnår 65-årsdagen nästa år. Först 2014 blir Trollhättan av med den sista pensionsutbetalningen, och då gäller det den förre räddningschefen, som började plocka ut sin visstidspension på runt 23 000 kronor redan för 6 år sedan, då han var 47 år.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".